Your Happy Family
      Ελληνικά Italiano

Οδηγίες Εφαρμογής

Concrete Basic

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΑΠΕΔΟΥ-ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ CONCRETE COLLECTION BASIC
(
ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ)

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το Concrete Collection Basic είναι ένα ειδικό σύστημα υλικών το οποίο αποτελείται από ειδική κονία (Concrete Basic), ειδικό αστάρι και συνδετικό υλικό (Latex Basic)  με υψηλή περιεκτικότητα SVR (στυροβουταδιένιο)  , πλέγμα αντιαλκαλικό (ανθεκτικό στα αλκάλια για να μην φθείρεται από υγρασίες) και τέλος ειδικά βερνίκια βάσης νερού και χωρίς διαλύτες για χρήση εσωτερική και εξωτερική. Το πάχος του υλικού δεν πρέπει να ξεπερνά συνολικά τα 5χλστ και το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την δεξιοτεχνία του εφαρμοστή. Πάραυτα, η υποσημείωση 3, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το αποτέλεσμα να είναι το πιο ομοιόμορφο δυνατό.

Η επιφάνεια στην οποία μπορεί να περαστεί το υλικό πρέπει να είναι στέρεα, καθαρή, χωρίς σκόνες και λεκέδες που ίσως έχουν εισχωρήσει στην επιφάνεια (σε αυτή τη περίπτωση χρειάζεται επιπλέον αστάρι όπως η σειρά Saif Seal Dur) και να έχουν δοθεί οι απαραίτητες ρύσεις. Σε περίπτωση που υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση, και εφόσον έχει δουλέψει το σύστημα για όσο χρόνο προδιαγράφει ο μηχανικός, οι αρμοί (εφόσον υφίστανται) πρέπει να συνεχιστούν. Καθότι το υλικό είναι διακοσμητικό , μικρού πάχους έως 5 χιλιοστών, πρέπει το υπόστρωμα στο οποίο θα εφαρμοστεί , να τηρεί τους βασικούς μηχανικούς κανόνες της κατασκευής ( να είναι σταθερό,εφαρμοσμένο σε πλάκα απο οπλισμένο σκυρόδεμα, να μην υφίστανται ανερχόμενες υγρασίες και να είναι κατασκευασμένο μονοκόματο, χωρίς διακοπές στην εφαρμογή του, να έχει πέσει το σκυρόδεμα δηλαδή σε μία φάση μόνο)

Είναι καλό το μείγμα των υλικών, όταν πρόκειται για μικρές επιφάνειες, όπως μπάνια η σκάλες, να το φτιάχνουμε σε μικρές ποσότητες, για να μην στεγνώνει το υλικό στον κουβά, δηλαδή αντί να φτιάξουμε 25κιλά υλικού μπορούμε να κάνουμε το μισό.

Η κατανάλωση για το πρώτο χέρι με το πλέγμα είναι περίπου 1,2 κιλά ανά μέτρο, για το δεύτερο χέρι περίπου ένα κιλό το μέτρο και για το τρίτο χέρι περίπου 0,8κιλά ανά μέτρο.

 

ΒΗΜΑ 01(ΗΜΕΡΑ1η)

Ασταρώνουμε την επιφάνεια με LatexBasic που έχουμε αραιώσει με μισό νερό ,με ρολό,  σφουγγάρι η κοντή τρίχα.

 

ΒΗΜΑ 02

Φρέσκο σε φρέσκο με σπάτουλα του πλακά οχτάρα, απλώνουμε το μείγμα (25kg Concete Basic + 1lt LatexBasic + 7lt Νερό και πάρα πολύ καλό ανακάτεμα με αναδευτήρα) και το στρώνουμε με την οδοντωτή πλευρά ενώ παράλληλα βυθίζουμε το πλέγμα στο υλικό με την ίσια πλευρά.

 

ΒΗΜΑ 03 (ΗΜΕΡΑ2η)

Σε περίπτωση υγρασίας περιμένουμε παραπάνω μέρες να στεγνώσει το υλικό, όσο πιο πολύ περιμένουμε τόσο πιο σκληρό γίνεται. Τρίβουμε την επιφάνεια με 100άρι γυαλόχαρτο περίπου και επαναλαμβάνουμε βήμα 1 και 2(χωρίς πλέγμα), όπου προσθέτουμε τη χρωστική στο μείγμα σύμφωνα με τις οδηγίες αναλογίας που αναγράφονται στη χρωστική, (με σπάτουλα ανοξείδωτη).

 

ΒΗΜΑ 04 (ΗΜΕΡΑ3η)

Τρίβουμε την επιφάνεια και επαναλαμβάνουμε βήμα 1 και 3. Το μείγμα το φτιάχνουμε με 25kg Concrete Basic και 1lt latex Basic και 7lt νερό περίπου και την χρωστική όπως στο προηγούμενο βήμα.  Στο υλικό οι σπατουλιές και τα ‘’νερά’’ βγαίνουν από μόνα τους έτσι είναι καλό στο τελευταίο χέρι οι κινήσεις της σπάτουλας να είναι ασύμμετρες. Εάν επιθυμούμε πιο απαλό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε πλαστική σπάτουλα (όπως αυτή που τρίβουμε τον ακρυλικό σοβά στην εξωτερική θερμομόνωση).

 Η τελευταία μέρα πριν τα βερνίκια είναι η πιο σημαντική και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή να γίνει το πέρασμα μονοκόμματα και χωρίς διακοπές. Είναι καλό όταν το δάπεδο είναι μεγάλο να δουλεύουν παραπάνω τεχνίτες έτσι ώστε να μην γίνονται ματίσεις.

 

 

 

ΒΗΜΑ 05 (ΗΜΕΡΑ4η)

Τρίβουμε με 100άρι γυαλόχαρτο και μετά με 180άρι και σκουπίζουμε πολύ καλά. Καθ όλη την διάρκεια της εφαρμογής πατάμε το στεγνό υλικό μόνο με καθαρές κάλτσες και φροντίζουμε να μην πέσει τίποτα επάνω στο δάπεδο. Όλες οι βρωμιές μπορεί να φύγουν με το τρίψιμο αλλά θα ξαναεμφανιστούν όταν θα περαστεί το βερνίκι.

Αυτό το βήμα του τελικού τριψίματος μπορούμε να το κάνουμε και λίγο μετά το τελείωμα του τελευταίου χεριού, αφού έχει στεγνώσει, μετά από μερικές ώρες. (τρίβετε πιο εύκολα και βγαίνουν πιο λίγα ‘’νερά’’).

 

ΒΗΜΑ 06(ΗΜΕΡΑ5η)

Εφαρμογή βερνικιού Primer  (1Α+1/3Β+1/3νερό και πολύ καλό ανακάτεμα), με ρολό από σφουγγάρι, ειδικό για βερνίκια χωρίς γωνίες στις άκρες, ή από κοντή τρίχα μία στρώση την μία μέρα και ακόμα μία στρώση την επόμενη μέρα Κάθετα από την πρώτη εφαρμογή. Το ρολό πρέπει να στεγνώνεται όσο πιο πολύ γίνεται μέσα στο σκαφάκι, έτσι αποφεύγονται τυχόν σημάδια από το ρολό. Όταν στεγνώσει τρίβουμε με χαρτί 300αρι.

Εφαρμογή τελικού βερνικιού (Aqua matt, aqua satine, aqua matt)  (1Α+1/2Βκαι πολύ καλό ανακάτεμα), με ρολό από σφουγγάρι, ειδικό για βερνίκια χωρίς γωνίες στις άκρες, ή από κοντή τρίχα μία στρώση την μία μέρα και ακόμα μία στρώση την επόμενη μέρα Κάθετα από την πρώτη εφαρμογή. Το ρολό πρέπει να στεγνώνεται όσο πιο πολύ γίνεται μέσα στο σκαφάκι, έτσι αποφεύγονται τυχόν σημάδια από το ρολό.  Το τελικό βερνίκι εισχωρεί στους πόρους της επιφάνειας και του προσδίδει όλη την σκληρότητα, ευκαμψία και προστασία, για αυτό δεν πρέπει να εφαρμόζεται μετά από μεγάλες χρονικές περιόδους, καθότι η επιφάνεια μένει απροστάτευτη από συστολοδιαστολές που προκαλούνται από τις αλλαγές τις θερμοκρασίας (χειμώνας, καλοκαίρι)

Σε περίπτωση εφαρμογής βερνικιού Πολυουρεθάνης για εξωτερικούς χώρους τότε η εφαρμογή γίνεται πριν στεγνώσει τελείως το πρώτο χέρι (για Πολυουρεθάνες χωρίς διαλύτη), ενώ για πολυουρεθάνες βάσης νερού το ένα χέρι μετά το άλλο γίνεται σχεδόν αμέσως διότι στεγνώνουν πολύ γρήγορα.

 

 

Υποσημείωση 1: Ο χώρος πρέπει να είναι καθαρός και κλειστός (να υπάρχουν κουφώματα και πόρτες). Η θερμοκρασία πρέπει να είναι από 120-250 C περίπου.

Υποσημείωση 2: Πρέπει να προσέχουμε να μην χυθεί και λερωθεί με οτιδήποτε το δάπεδο διότι όταν περαστεί το βερνίκι θα εμφανιστεί η ατέλεια.

Υποσημείωση 3: Όταν απλώνουμε το βερνίκι με ρολό βάζουμε πολύ λίγο υλικό στο ρολό να είναι σχεδόν στεγνό διότι αν είναι πολύ αφήνει σημάδι. Μπορούμε να περάσουμε το βερνίκι και με λάστιχο (καφέ χρώμα).

Υποσημείωση 3:  Εάν το αποτέλεσμα θέλουμε να είναι με όσο το δυνατό λιγότερα νερά και σπατουλιές, τότε πρίν το βήμα 6 περνάμε στην επιφάνεια δύο χέρια latex200 αραιωμένο 50% με νερό, προσεκτικά να μην υπάρξουν καθόλου κενά, διότι δεν είναι εύκολα ορατό με το μάτι που έχει περαστεί και που όχι. Περιμένουμε να στεγνώσει καλά (περίπου μια μέρα) και συνεχίζουμε στο βήμα 6. Μπορούμε επίσης στο τελευταίο χέρι να χρησιμοποιήσουμε πλαστική σπάτουλα.