Θερμομόνωση
Εξωτερική Θερμομόνωση
Η θέρμανση η και ψύξη που απαιτείται για ένα κτίριο, προϋποθέτει κατανάλωση ενέργειας από υλικά όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο η ηλεκτρισμός , τα οποία όχι μόνο δεν θα βρίσκονται για πάντα στη φύση, αλλά και η άσκοπη χρήση τους επιβαρύνει κατά πολύ το περιβάλλον του πλανήτη.
Ο βασικότερος λόγος πλέον εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς, δεν είναι οικονομικός όπως αρκετά χρόνια πριν όπου ο άνθρωπος δεν γνώριζε τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον η αύξηση της θερμότητας του πλανήτη. Οι παράμετροι που επιβαρύνουν το περιβάλλον , όταν πρόκειται για την θέρμανση η την ψύξη των χώρων εργασίας και διαβίωσης, είναι η ζέστη που προέρχεται από την καύση των υλικών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ) που αυξάνει την θερμοκρασία του πλανήτη, είναι οι ρύποι από την καύση αυτή που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα εργοστάσια επεξεργασίας αυτών των υλικών. Όταν πρόκειται δε για έξη περίπου δισεκατομμύρια κατοίκους, το παραμικρό ποσοστό αυξομείωσης της χρήσης των πηγών ενέργειας έχει και απίστευτες επιδράσεις στο περιβάλλον.
Βασικός σκοπός πλέον της ανθρωπότητας είναι να καταφέρει να διαφυλάξει την ισορροπία της φύσης για τις επόμενες δεκαετίες, μέχρι να αρχίζουν να υλοποιούνται οι νέες ενεργειακές εφαρμογές , όπως αιολική και ηλιακή ενέργεια, ατομική σύντηξη, χρήση υδρογόνου, που θα έχουν πολύ λιγότερες έως καθόλου αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.
Μέσα στις διάφορες κατευθυντήριες γραμμές που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι και αυτές για την σωστή μόνωση των κτιρίων.
Πλεονεκτήματα Εφαρμογής Συστήματος Εξωτερικής Θερμομόνωσης
Η θερμοχωρητικότητα ενός κτιρίου είναι η ικανότητα της τοιχοποιίας , της οροφής και των δαπέδων να απορροφούν θερμότητα (ζέστη η κρύο) την οποία την αποκτούν από το περιβάλλον. Αυτή την θερμότητα την ακτινοβολούν ξανά στο περιβάλλον. Εάν το κτίριο δεν έχει μόνωση καθόλου, το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας φεύγει προς τα έξω με αποτέλεσμα την άσκοπη χρήση, κατά μεγάλο ποσοστό, των μέσων θέρμανσης και ψύξης. Ντύνοντας το σπίτι εξωτερικά με θερμομόνωση, όλη η θερμότητα που δίνουμε στο χώρο ακτινοβολείται ξανά μόνο προς το εσωτερικό του σπιτιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένει ζεστός η δροσερός ο χώρος και αφού σταματήσουν να δουλεύουν τα συστήματα θέρμανσης η ψύξης.
Η Θερμική Αγωγιμότητα ενός υλικού δείχνει πόσο εύκολα και γρήγορα το διαπερνά η θερμότητα. Υλικά με μεγάλο ειδικό βάρος ( όπως το τσιμέντο) έχουν και μεγάλη αγωγιμότητα. Τα τούβλα για παράδειγμα έχουν μικρότερη αγωγιμότητα από το τσιμέντο. Η αγωγιμότητα της διογκωμένης πολυστερίνης όμως είναι πάρα πολύ μικρή. Αυτό σημαίνει ότι στο εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου πρέπει να έχουμε υλικά με πάρα πολύ μικρή αγωγιμότητα έτσι ώστε η επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία να μην επηρεάζεται από την εξωτερική.
Η εξοικονόμηση ενέργειας σε περίπτωση που χρησιμοποιείται το Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης (εφόσον και τα κουφώματα αλλά και η οροφή είναι σωστά επιλεγμένα και μονωμένα) μπορεί να φτάσει και το 40% συγκρινόμενη με συμβατικές μεθόδους χτισίματος. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα από τα ελάχιστα στοιχεία του σπιτιού που μπορεί να αποφέρει οικονομική απόσβεση.
Οι θερμομονωτικές πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης, δουλεύονται πολύ εύκολα , με αποτέλεσμα να υπάρχει ευχέρεια στις διάφορες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.
Εξασφαλίζεται κάλυψη των θερμογεφυρών ιδιαίτερα στις πλάκες σκυροδέματος, στα δοκάρια και στις κολώνες.